pl
  • Profilaktyka
09 sierpnia - 2023

Scaling

Scaling

Scaling jest prostym i bezbolesnym zabiegiem, dzięki któremu można poprawić stan uzębienia. Zastanawiając się, na czym polega korzyść z jego wykonywania, należy przede wszystkim podkreślić możliwość zapobiegnięcia wielu poważnym i uciążliwym chorobom jamy ustnej, m.in. próchnicy i chorobie przyzębia.

Jako że scaling skutecznie usuwa kamień nazębny, istnieje możliwość zmniejszenia ryzyka demineralizacji szkliwa. Ponadto, wykonywany wraz z piaskowaniem pozwala uzyskać bielsze zęby – piaskowanie eliminuje przebarwienia oraz usuwa płytkę nazębną. Natomiast przeprowadzany z lakierowaniem, jeszcze lepiej chroni zęby przed próchnicą.

Najczęściej zadawane pytania

Każdy stomatolog zaleca, by scaling wykonywać co najmniej 2 razy w roku. Należy jednak przy tym wziąć pod uwagę indywidualne tendencje do powstawania kamienia – tworzy się szybciej, jeśli szczotkowanie zębów jest niedokładne i nieprawidłowe. Ponadto częstszemu scalingowi powinni poddawać się palacze oraz osoby z tendencją do zmian zapalnych dziąseł.

Istnieją dwa rodzaje usuwania kamienia. Scaling naddziąsłowy polega na usunięciu kamienia z powierzchni korony zęba i wykonywany jest u niemal wszystkich pacjentów. Scaling poddziąsłowy polega na usunięciu kamienia odkładającego się pod powierzchnią dziąseł. O wyborze rodzaju decyduje dentysta – w zależności od stanu jamy ustnej konkretnego pacjenta.

Czy scaling boli i jaki jest czas wykonywania zabiegu?

Zabieg usuwania kamienia nazębnego jest całkowicie bezbolesny i bezinwazyjny, aczkolwiek może wiązać się z dyskomfortem. Z tego powodu u niektórych pacjentów zaleca się wykonanie znieczulenia – szczególnie u osób bardzo wrażliwych na jakikolwiek zabiegi w obrębie jamy ustnej.

Cały zabieg trwa około 20 minut. Wiele zależy od tego, jak dużo kamienia nazębnego trzeba usunąć. Czas trwania scalingu wydłuży się, jeśli będzie przeprowadzane także piaskowanie oraz lakierowanie (fluoryzacja) – dodatkowe zabiegi gwarantujące pełną higienę jamy ustnej.

Umów wizytę: